Gurulunk tovább!

2011.02.21. 08:54

Nem kell szomorkodniuk azoknak, akiknek nem sikerült 2010. szeptember 4. és 2011. január 9. között felkeresnie a biciklizés kultúrtörténetének emléket állító FreeCikli kiállítást a Kiscelli Múzeumban. Hamarosan a bringák továbbgurulnak Vácra. Márciusban új helyszínen, a Váci Értéktárban nyílik meg a budapesti kiállítás anyagából összeállított és helyi sajátosságokkal kiegészített tárlat. Szerencsére nem csak a 19. században vonzott sokakat a drótszamár, hanem napjainkban is évről évre növekvő tömegeket hoz mozgásba.
A kiállítás a biciklizéssel kapcsolatos kulturális jelenségeknek, közösségi és társadalmi változásoknak és újító szándékoknak is emléket állít. Az archív fotók, régi biciklik, valamint az egykori luxustevékenységnek számító kerékpározás eszközei játsszák a főszerepet. Az 1860-as években történt felbukkanása óta a bicikli gyorsan elterjedt, néhány évtizeden belül már kedvelt munkaeszközzé vált. A kiállítás igyekszik nyomon követni, miként vált az egykori exkluzív polgári szórakozásból tömegkultúra, kiegészítve napjaink bővülő városi kerékpározásának sajátos aspektusaival.
Harmadik pillérként a női kerékpározás kultúrtörténete alkotja a kiállítás gerincét, nyomon követve azt a kezdetektől a társadalmi elfogadottságot nyert modern nő képén át napjaink vagány, oldschool, trendi vagy olykor elegáns nőeszményéig.
Nem csak a gyűjtők, hanem a mindennapok biciklisei számára is tartalmas kikapcsolódást kínál a váci kiállítás.


Megnyitó:
Csütörtök, 2011. március 3.
18:00

Kiállítás megtekinthető:
2011.03.03-05.01.

Cím: 2600 Vác Köztársaság út 19.
Telefon: (27) 513-482
E-mail: info@ertektar.vac.hu

A meghívó letölthető innen.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr572676283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása