Polifónia Vol. 1

2011.06.17. 10:55

Az előző posztunkban beharangozott Múzeumok Éjszakája program kapcsán kedvcsináló sorozatot indítunk, amelyben a június 24-én látható - és még inkább hallható - műtárgyakat mutatjuk be.

Elsőként a Polyphon zenegépet szólaltatjuk meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelen darab érdekessége, hogy a legenda szerint (sajnos írásos bizonyítékot még nem sikerült találnunk) 1950-ben, az utolsó budapesti bordélyházak felszámolásakor kapta a  Magyar utcai kuplerájból a múzeum ajándékba a Városi Tanácstól.

A zenegép eredetileg 2 krajcárral működik, mára ez egy 200 forintos érmére inflálódott, ezzel lesz működtethető különleges múzeumi alkalmakkor, így a Múzeumok Éjszakáján is.

 

  Első slágerünk a hangzatos "Czike-czike-cza" címet viseli. Szerzője egy Giuseppe de Gregorio nevű zeneszerző (olaszul értőknek némi plusz info itt). A dal 1896-ban lett különösen népszerű Budapesten, amikor is egy 14 tagú énekes és táncos csoport tartott vendégelőadásokat az Ősbudavára nevű mulatóhelyen. A Vasárnapi Ujság külön cikket szentel a társulat énekesnőjének, Marietta De Paolinak, akire a magyar közönség éppen e dal címén emlékszik meg.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr872991699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása