2008-ban minden a reneszánszról szólt. Gyanúsan deviánsnak tűnt az a kulturális intézmény, amely nem talált olyan tematikát, amellyel bekapcsolódhatott a programsorozatba — és persze hozzájuthatott némi támogatáshoz. A sorból nem lógott ki a Budapesti Történeti Múzeum sem, amely Hunyadi Mátyás alakját pécézte ki magának. Előbb Mátyás király udvaráról rendezett a múzeum egy színvonalas kiállítást, majd Corvin Tükör címmel a király és családja körül kialakult kultusz 19-20. századi nyomait igyekeztünk az időben visszafelé haladva — a Corvin-Szigony projekttől egészen a városligeti tó jegén 1909-ben rendezett koronázási játékig — bemutatni. A 20. századi rész összeállításakor rádöbbentünk, hogy még egy ilyen — valljuk be — marginálisnak tekinthető téma is magában hordoz számos olyan elemet, amelyek ezt a századot jellemezték, sőt, néha sokkal jobban képes illusztrálni a korszak sajátosságait, mint a hagyományos, politikatörténeti megközelítés.

A Corvin Tükör 20. századi részéből készült egy kb. 1 óra hosszú prezentáció, amelyet a Budapesten bemutatott anyagból összeállított vándorkiállítás helyszínein mutattunk be. Ebből a vetítésből válogattunk ki néhány rövidebb részletet.

Az első videó a Horthy-kor és a Corvin kultusz sajátos viszonyát mutatja be néhány példán keresztül.

 

 

A második kisfilmen a vetítés Corvin moziról készült kockái láthatók.

 

 

És végül a történet egyik mellékszálát, a Nemzeti Áldozatkészség szobrát mutatja be ez a videó.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr271321487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása